25 juni 2011

Midsommar i Battery Park

Då var det dags för midsommarfirande i NY och dagen började med en dansklass där vi önskade vår lärare "glad midsommar!" som svarade med "happy midsummer to all swedes" :) Lektionen var energifylld så nöjda och glada tog vi oss hem för att göra oss midsommarfina med blommiga klänningar och utsläppt hår. Jag, Lotta, Minna och Minnas mor Riitta tog oss till Battery Park där ett traditionellt midsommarfirande skulle äga rum. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss, det ända vi visste var att det skulle komma ganska mycket folk och att det skulle finnas midsommarmat :) 

Det tog ett tag att hitta vart i parken själva firandet ägde rum - som svensk är man inte van vid att parkerna är så stora att man inte ser vart man ska direkt när man anländer till parken. Efter att vi hade förföljt ett par andra svenskar kom vi till slut fram. Hungriga som vi var valde vi att direkt ställa oss i matkön där man kunde köpa olika sorters sill, lax, knäckebröd, köttbullar, jordgubbstårta, kanelbullar, chokladbollar m.m - till vår stora lycka! dock blev vi lite besvikna på själva mängden mat som delades ut, måste nog säga att det var i det snålaste laget. Men men, bättre än inget! Jordgubbstårtan och bullen var i alla fall to die for :)


När vi gick in på själva området skulle de precis hissa midsommarstången, vilken tajming! Den var lite liten i amerikanska mått men den var mycket fin med solrosor som förgyllde ringarna. Och oj vad mycket folk det var! Härligt! Människor "picknickade" överallt, drack olika drycker, skrattade och var glada! Runt om oss stack höga hus upp och på andra sidan fanns vattnet med Frihetsgudinnan som sågs i dimman (hade nog varit klockrent om det hade varit klart väder). Barn sprang runt i fina sommarkläder och flickorna hade kransar i håret! På scenen spelade musiker i svenska folkdräkter och 2 olika dansteam som har specialiserat sig på svenska folkdanser dansade några danser runt den fina stången. Efter den "professionella" dansen var det vår tur att entra scenen :) och oj vad vi dansade, vi och alla andra svenskar som var där samt en och en annan ickesvensk som försökte hänga med i Små grodorna, Prästens lilla kråka och Karusellen med flera! Antar att det var en underlig upplevelse för de som inte förstod texten "så här gör Grinolle vart han står"... 


Efter den förträffliga dansen såg vi oss omkring och vi gick och gjorde oss var sin krans, som alla var välkomna att göra helt for free! Det tråkiga var dock att alla blommor var slut så det fick bli en grön krans i år. På vägen hem blev vi uppmärksammade och en dam frågade varför vi var så fina - antar att det gick sådär att förklara vad swedish midsummer var för något. Väl hemma var det dags att göra sig redo för kvällens event - swedish midsummer party!

Kram Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar